شاخه ای تخصصی از فیزیوتراپی است که به درمان بیماران با اختلالات متعدد کف لگن می پردازد. این اختلالات گاهآ بیمار را بسیار مستأصل کرده، و حتی با نظر پزشک و جراح ، جراحی هم برای بیمار غیر ضروری و یا بی نتیجه است.
. لازم به ذکر است با توجه به عدم شناخت کافی جامعه ،نیاز به فرهنگ سازی قوی در این زمینه اقشار مختلف ازجمله قشر مردم عامی، قشر کارکنان سلامت و بهداشت، قشرمتخصصان(در خصوص ارجاع و هدایت بیماران نیازمند به این درمان و همچنین پیگیری درمانی آنها) وجود دارد. با توجه به اینکه این درمان بیش از 70 سال است که در دنیا در حال انجام می باشد، نیاز به همسو شدن با مراکز سلامت پیشرفته در زمینه خدمات درمانی غیر جراحی، در کنار درمان های دیگر کاملا محسوس می باشد. ما با تجربه 10 ساله علمی و عملی خود در زمینه درمان این اختلالات، سعی در برطرف کردن این مشکلات درکنار دیگر درمان های تخصصی و بر اساس مقالات و یافته های جدید علمی خواهیم کرد.
این اختلالات شامل :
- انواع بی اختیاری ادراری در مردان و زنان
- شب ادراری، بی اختیاری مدفوع و یبوست در کودکان
- یبوست عملکردی، بی اختیاری در دفع گاز و مدفوع در مردان و زنان
- همورویید و شقاق، سوزش و درد حین و بعد از دفع
- درجات 1و2 پرولاپس (افتادگی) ارگانهای لگنی (مثانه، رحم، روده)
- درد لگن شامل درد حين مقاربت، احساس سنگيني در بافتهاي اطراف مجراي ادراري و روده در مردان و زنان
- درد در ناحيه واژن، درد حین ادرار و دفع مدفوع
- احساس فوريت در دفع ادرار و افزايش فركانس دفع ادرار (تکرر ادرار)
- كاهش جريان ادرار (فلوي ادرار) و احساس تخليه ناكامل ادرار
- مشكلات جنسي واژینیسموس(ترس از نزدیکی)، احساس عدم ارگاسم
- عدم نعوظ و زود انزالی با تشخیص مشکلات عروقی و عضلانی
- التهاب پروستات و دردهای حین تخلیه و تخلیه ناکامل ادرار
- ضعف و شلی در ناحیه کف لگن و واژن
- آمادگی های قبل و بعد از جراحی های لگن
- آمادگی های قبل و بعد از بارداری
- چسبندگی ها لوله های رحمی و تخمدانها و قبل از انتقال جنین
- دردها و اختلالات ادراری، دفعی و جنسی ناشی از اندومتریوز
درچه صورت پزشک جراحی را برای بیمار ضروری نمی بیند و یا گاهأ آن را بدون فایده هم می داند ؟
در بعضی از بیماران این اختلالات می تواند به دلیل عدم هماهنگی بین عضلات، ضعف یا کشیدگی عضلانی، آسیب به
شاخه هایی از اعصاب مثلا در حین زایمان و یا کشیدگی شبکه عصبی، کاهش خونرسانی در بافتها و عضلات کف لگن، اسپاسم عضلانی به صورت موضعی در عضلات کف لگن باشد. این دلایل برای جراحی بیمار اندیکاسیون صحیحی نمی باشد. و یا در مواردی که بیمار ترس از مقاربت دارد، جراحی یا حتی برداشتن پرده بکارت در بسیاری از موارد(طبق تجربه بیماران و مشاهده پزشکان) نمی تواند کارساز باشد و فیزیوتراپی کف لگن و آموزش تمرینات ریلکس کننده بسیار ثمربخش می باشد. در زمانی هم که بیمار درجات کمی از افتادگی ها را داشته باشد، ترجیحا انجام فیزیوتراپی و تمرینات خاص کف لگن میتواند بیمار را از عوارض جراحی و یا هزینه های زیاد آن دور نگه دارد و در عین حال درمانی بدون خطر همراه با اثرات مثبت برای بیمار باشد.
.
مبتلایان به این اختلالات چگونه میتوانند این شیوه درمانی را انتخاب کنند ؟
این درمان زیر نظر فیزیوتراپیست کف لگن و پس از ارجاع بیماران توسط پزشکان ارولوژیست، کولورکتال، زنان، سکسولوژیست و دیگر شاخه های تخصصی، انجام میشود. درمان در حدود 10-20 جلسه بوده و بیمار پس از انجام درمان در هر جلسه، برای انجام تمرینات در منزل آموزش لازم را میبیند، و طی ویزیتهای بعدی از لحاظ وضعیت پیشرفت و بهبودی مورد تستهای عملکردی قرارمیگیرد. این درمان توسط دستگاههای تحریک الکتریکی واژینال و آنال، بیوفیدبک، و دستگاههای ضد درد، درمانها و ماساژهای تخصصی و منوآل انجام میشود.در پایان جلسات، درمان نگهدارنده با فاصله برای تاثیر ماندگار درمان و کنترل شرایط زیر نظر فیزیوتراپیست به بیمار توصیه میشود.
این روشهای درمانی به چه میزان میتوانند در درمان این مشکلات موثر باشند؟
کف لگن هم درست مثل جدار شکم و اعضای دیگر بدن از تعدادی عضله و عصب تشکیل شده است. بنابراین همانطور که در مورد عضلات شکم احتمال شل شدن و یا کشیده شدن وجود دارد، همین اتفاق هم در مورد عضلات کف لگن مصداق دارد. این عضلات به مرور زمان و عوامل متعدد مثل چاقی، حاملگی، یائسگی، ورزشهای سنگین و غیر اصولی و... میتوانند دچار ضعف شوند. و همین موضوع باعث اختلال عملکرد در مثانه، رحم، روده ها بشود. شناخت این عضلات، تمرینات تخصصی این ناحیه و شناخت عوامل ایجادکننده این مشکلات زیر نظر متخصص مربوطه، میتواند فرد را در تسریع بهبودی، کاهش درد و یا حتی پیشگیری از ایجاد این اختلالات در آینده کمک کند.
بر طبق مطالعات میزان بهبودی بین 80-70 درصد در مواردی مثل اختلالات ادراری و دفع و بالای 90 درصد در اختلالاتی مثل دردهای حین مقاربت و واژینیسموس گزارش شده است.