مثانه بیش فعال مشکل شایعی است که اغلب می تواند باعث اضطراب و علائم ناخوشایند ادراری شود. این مشکل می تواند باعث عجله شما برای رفتن به توالت به دفعات زیاد در طول روز و شب شود و در بعضی مواقع قبل از رسیدن به توالت دچار ریزش ادرار شوید . آموزش هایی که در ادامه می آیند می تواند در درمان این مشکل به شما کمک کند.
سبک زندگی خود راتغییر دهید:
1. بین 6 تا 8 لیوان مایعات در24 ساعت بنوشید. مگراینکه توسط پزشک شما به دلیلی توصیه به مصرف آب بیشتر از این مقدار شده باشد.
2. حذف موادغذایی زیر به دلیل اینکه محرک مثانه هستند:
- ترکیبات کافئین دار(قهوه ,چای ,چای سبز, شکلات)در صورت تمایل به استفاده از این نوشیدنی ها کاهش مقدار مصرف را به یک تا دو فنجان کوچک در روز.
- نوشیدنی های الکلی, نوشابه های گاز دار و نوشیدنی های انرژی زا
- غذاهای تند (فلفل دار)
- محصولات گوجه فرنگی
- آب میوه های مصنوعی و کارخانه ای
- عسل و شکر
- ادویه ها به خصوص فلفل، زیره، دارچین
- مرکبات
نکته : با حذف مواد غذایی فوق و افزودن یک به یک این مواد به رژیم غذایی می توانید ماده ی محرک مثانه خود را پیدا کرده و آن را از رژیم غذایی خود حذف کنید.
3- سیگار نکشید.
4- وزن خود را به کمک ورزش و رژیم غذایی سالم کاهش دهید و به اندازه ی طبیعی برسانید.
5- با مصرف مایعات کافی و رژیم غذایی پر فیبر و ورزش منظم از یبوست پیشگیری کنید و در صورت ابتلا به یبوست جهت درمان به پزشک مراجعه کنید، چون یبوست عاملی برای این مشکل است.
6- اگر تمرینی به شما آموزش داده شده، انجام منظم آنها در روند کاهش این اختلال این بسیار مهم است.
7 - لباس های آزاد و راحت بپوشید. ( از پوشیدن لباس زیر تنگ، شلوارهای چسبان خودداری کنید )
8- از خوردن داروها و مایعات ادرار آور و میوه های ادرارآور( مثل نارنگی، خیار، لیموشیرین) از ساعت 7 بعد از ظهر به بعد خودداری نمائید .
9- دو ساعت مانده به زمان خواب از نوشیدن مایعات خودداری نمائید.
چگونه بر تکرر ادرار غلبه کنیم؟
الف) اگر کمتر از هر 3-2 ساعت در طول روز به توالت می روید تلاش کنید فاصله رفتن به توالت را افزایش دهید . مثلا اگر هر ساعت به توالت می روید، ده تا پانزده دقیقه دیرتر به توالت بروید. اگر زودتر از این زمان احساس فوریت برای دفع ادرار داشتید پیشنهاداتی را که در پاراگراف بعدی توضیح داده شده را به کار بگیرید و با کنترل احساس ادرار کردن مثانه خود را منتظر بگذارید.
ب) در صورتیکه توانستید به مدت 5 روز وضعیت فوق را تحمل کنید ، فاصله بین توالت رفتن را به بیست تا سی دقیقه بیشتر، افزایش دهید تا بتوانید فاصله توالت رفتن در طول روز را به هر 3-4 ساعت یکبار برسانید.
ج) اگر در وقتهای خاص خود را مجبور به رفتن به توالت می کنید این عادت خودرا کنار بگذارید. مثلا اگر 20دقیقه قبل از بیرون رفتن از خانه به توالت رفته اید مجدادا زمان ترک خانه به توالت نروید . مثانه شما توانایی نگه داشتن ادرار تا حجم 300 سی سی یعنی معادل دو فنجان را در حالت طبیعی دارد.
چگونه بر احساس فوریت ادرار کردن و نشت ادراری غلبه کنیم؟
تمام روش های زیر را انجام دهید و هر روش که بیشتر به شما کمک می کند را انتخاب کنید.
1.عضلات کف لگن خود را تا جایی که می توانید سفت کنید و این کار را جندبار پشت سر هم تکرار کنید تا احساس فوریت ادرار کردن شما برطرف شود. سفت کردن (انقباض) عضلات کف لگن به بسته شدن مجرای ادراری جهت جلوگیری از نشت ادرار کمک می کند.
2.فشار محکمی به ناحیه پرینه (نشیمن گاهی ) خود وارد کنید این کار را می توانید با روی هم انداختن پاها یا نشستن روی سطح محکم انجام دهید. این حرکت به مثانه پیام می دهد که مسیر ادرار کردن بسته است به همین دلیل باید برای خالی شدن منتظر بماند.
3.فکر خود را مشغول کنید. به طور مثال از 100برعکس بشمارید.
4.وضعیت خود را عوض کنید بعضی افراد با خم شدن به جلو در کنترل ادرار به خود کمک می کنند و بعضی با تکیه کردن.
5.زمانی که احساس فوریت ادرار می کنید به همان حالتی که هستید بمانید و ادرار خود را نگه دارید و به سمت توالت با عجله نروید.
6.در یک محل بالا و پایین نپرید . زیرا این حرکت مشکل شما را بدتر می کند.
7. ورزش های کف لگن را از فیزیوتراپیست خود بپرسید و انجام دهید.